keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Presidentinpalmut (Washingtonia Filifera ja Washingtonia Robusta)

Washingtonia palmuja on kahden tai kolmenlaisia, on Washingtonia Robusta ja Washingtonia Filifera sekä näiden kahden risteytymä, Washingtonia Filibusta. Nykypäivänä ilmeisesti hybridi on jo puhtaita yksilöitä yleisempi. Kummatkin ovat hyvin samannäköisiä, nopeasti kasvavia ja viuhkalehtisiä. Robusta on noin 25 - 30m korkea ja filifera 18 - 25m,

Filifera on kotoisin Yhdysvaltain lounaisosista, ja se viihtyy kuivilla alueilla. Robusta on kotoisin luoteis- Meksikosta ja viihtyy paremmin kosteammassa ilmastossa. Näistä syistä johtuen filifera on myös parempi sisäkasvi Suomessa. koska se sietää kuivaa talvista huoneilmaa. Robusta taas on parempi sisäkasvi maissa joissa asunnot ovat viileitä ja kosteita talvella.

Taimi vaiheessa nämä voi erottaa toisistaan sillä, että filifera on täysin vihreä kun taas robustassa on punaista varressa. Muilta osin ne ovatkin hyvin identtisiä tässä vaiheessa. Harjaantumaton ei erota välttättä edes aikuisia yksilöitä toisistaan.

Washingtonia Robusta
Kuvan lähde: Wikipedia 
Kuva: John Tann 
Washingtonia Robusta on se ehkä tunnetuin näistä kahdesta, maailmankuulut pilviä hipovat palmut eteläisessä Kaliforniassa ovat juurikin näitä. Se on myös hyvin yleinen kadunvarsi palmu ympäri maailmaa Kaliforniasta Floridaan ja ympäri eteläistä eurooppaa ja Kanariansaarilla, sekä kaikkialla muuallakin. Onpahan olemassa jopa eteläisessä englannissa selviäviä yksilöitä.

Se on kylmänkestävä -5:stä -8C asteeseen. Eli se selviää alkaen USDA 9a vyöhykkeeltä.
Sen runko on kapeampi kuin filiferan ja se pudottaa kuolleet lehtensä, ollen itsensä siistivä laji. Robusta on filiferaa nopeakasvuisempi.

Filiferan lehti
Kuva: "Mmcknight4"
Public Domain
Kuvan lähde: Wikipedia 

Washingtonia Filifera on näistä kahdesta se kuivemmilta alueilta kotoisin oleva. Sen runko on paksumpi kuin robustan. Filifera on kohtalaisen yleinen esim. välimerenseudulla jonka ilmasto muistuttaa läheisesti sen kotiseutua. Filiferan voi erottaa helposti robustasta siitä että se ei pudota lehtiään vaan ne jäävät roikkumaan vaikka koko rungon pituudelta aina maahan asti.

Se on kylmäkestävä ehkäpä -8:sta -10C pakkasasteeseen. Eli se selviää alkaen USDA 8b vyöhykkeeltä.
Jos haluat kasvattaa tätä palmua Suomessa ulkona keväästä syksyyn niin artikkelissa mainittuja USDA vöyhykkeitä voit käyttää hyväksi tässä artikkelissa kuvatulla tavalla: Milloin voin laittaa palmun ulos? Artikkelissa on myös kokokuva Washingtonia robustasta.

Robusta kuvan lisenssi: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Filifera kuvan lisenssi: Kuvan tekijä on antanut vapaat oikeudet kuvan käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti